Pandemia a adus schimbări fără precedent în economia globală, transformând anul 2020 într-un an al schimbărilor și al provocărilor. Pandemia ne-a schimbat viața mai mult sau mai puțin. Schimbări la care a trebuit să ne adaptăm. Dacă la început telemunca era o măsură a venită, oarecum forțată de context, pentru a ne proteja colegii cărora activitatea le permitea lucrul de acasă, în momentul de față putem alege să lucrăm de acasă, dacă activitatea ne permite.
În cazul meu, telemunca din timpul stării de urgență, mi-a schimbat mult modul de lucru. La început mi s-a părut foarte ciudat să ne conectăm la întâlnirile zilnice fără să ne vedem fizic, așa cum se întâmpla în mod obișnuit.
Am fost nevoită să-mi adaptez programul și la nevoile familiei: căutarea unui colțișor doar al meu în care să nu fiu deranjată sau să nu deranjez, supravegherea fiicei la orele de școală online, pregătirea prânzului pentru toată familia.
Au fost și lucruri bune care s-au întâmplat. Câștigam mai mult timp pentru odihnă, trezindu-mă mai târziu pentru că practic câștigam timpul pe care l-aș fi petrecut în trafic sau pregătirii ținutei pentru job. Îmi vedeam familia mereu alături și eram conectați mai mult ca oricând la problemele fiecăruia. Îi auzeam vrând-nevrând în spațiul mic de acasă.
Un dezavantaj al telemuncii a fost că mi-a fost dor de conexiunea aceea reală cu colegii, cred că știți ce vreau să spun!
Un alt dezavantaj a fost că în timpul telemuncii purtam ținuta de casă, nu mai acordam atât de multă atenție aspectului. Acest lucru a dus la scăderea stimei de sine, începusem să mă simt dezagreabilă.
Unul din cele mai mari dezavantaje al muncii de acasă a fost că pierdeam noțiunea timpului, încercând să rezolv pe rând situațiile care tot apăreau. Drept urmare, munca mea se prelungea mai mult decât într-o zi normală de lucru. La birou, deși economiseam și timpul pe care l-aș fi petrecut în trafic la reîntoarecerea de la job.
Acum că ne-am reîntors la viața de dinainte de ce ai vrea să muncești de acasă?
Practic în ziua de azi, dacă ai un laptop cu conexiune bună la internet și jobul nu necesită prezența ta fizică zilnică, poți lucra de oriunde atâta timp cât livrezi rezultate. Poți lucra de oriunde: de acasă, de la cafeneua favorită sau din hotelul locației preferate, fără să te simți prost.
Care sunt avantajele telemuncii?
Indiferent de unde alegi să îți desfășori activitatea, telemunca are numeroase avantaje:
- Te trezești mai târziu și îți organizezi pe îndelete spațiul de lucru.
- Câștigi timpul petrecut în trafic și de cele mai multe ori este vorba de mult timp.
- Economisești banii pe care îi plăteai pe transport.
- Mănânci acasă și în plus te poți bucura de o mâncare mai sănătoasă. Nu mai plătești mâncarea de la catering sau mai rău, mâncarea nesănătoasă cumpărată de la cel mai apropiat chioșc de lângă job. Masa de prânz de la serviciu de multe ori este omisă atunci când ești prins sau mănânci fără să-ți fie foame doar pentru a respecta programul de masă.
- Ai sentimentul de libertate. Posibil să te tenteze să faci mai multe pauze decât este necesar, că doar…nu te vede șeful. Poţi ieşi uneori să îţi plăteşti o factură restantă sau să mergi o oră la sală dacă asta te revigorează. Poți recupera mai târziu!
- În cazul părinților, aceștia pot să își supravegheze copiii în timpul orelor online sau aflați în vacanță.
- Mamele se pot întoarce mai devreme la job beneficiind astfel de indemnizația de inserție și putând să stea în același timp cu copilul. Nu mai ai acel sentiment cumplit de vinovăţie că pleci de lângă copiii tăi.
- Nu mai pierzi timp cu ședințele interminabile organizate uneori ad-hoc sau cu discuții inutile cu colegii de birou. Te poți concentra mai mult și ești mai motivat să termini treaba.
- Ai o stare de spirit mai bună fiindcă lucrezi în elementul tău. Îți poți amenaja spațiul de lucru după bunul plac, ca să te ajute să te concentrezi și să dai un randament mare.
- Îți poți lua un extra job sau poți produce bani extra dintr-o activitate hand-made sau ceva la care te pricepi și îți place. Că tot ai recuperat timpul pe care ți l-ai fi petrecut în trafic, îl mai poți folosi în alte scopuri, nu? .
- Poți investi în mobilier nou pentru confort sau alte materiale necesare jobului.
Este avantajoasă telemunca și pentru angajator?
Sigur! Telemunca este benefică și pentru angajator:
- Acest tip de muncă permite angajatorului să își motiveze angajații care caută flexibilitate și o oarecare libertate.
- Asigură prezența la muncă, fără de întârzieri din trafic sau din cauza condițiilor meteo nefavorabile. De asemenea, în situații speciale, angajatul poate lucra de acasă stând fie cu copilul bolnav sau fiind chiar el răcit. Astfel, continuitatea activități este garantată și fără a transmite mai departe virusul.
- Nu are nevoie de spațiu mai mare sau de mobilier nou, salvând astfel banii pe care îi putea cheltui pe chirie și alte cheltuieli organizatorice.
- Au angajați mai motivați financiar pentru că fac economie. Fie le scad costurile cu deplasarea, fie nu mai sunt nevoiți să își cumpere mâncarea, care este mai scumpă decât cea gătită în casă.
- De asemenea, angajații pot fi motivați pentru că pot avea o oarecare libertate de a-și face singuri programu sau pentru că pot lucra în confortul de acasă.
Care sunt dezavantajele telemuncii?
Unele avantaje menționate mai sus pot fi considerate un dezavantaj pentru unii.
- Dacă și un alt membru al familiei lucrează de acasă uneori se pot naște tensiuni. Te poți simți incomod și pentru că stai non-stop cu persoana iubită în casă. Acest lucru nu este de multe ori benefic pentru relația de cuplu.
- Un apartament mic sau chiar unul mare, dar care nu îți oferă intimidate securizată, poate fi un mare dezavantaj. Înghesuială, zgomotul provocat de copii și concentrare zero. Copiii au nevoie de atenție și o cer oricând, chiar dacă ești prins într-o discuție sau o activitate importantă. Pot apărea în cadru dacă ai conferințe video sau pot vorbi în același timp. Situațiile sunt jenante, dar este foarte posibil să fie și haioase în același timp. Totuși, cred că sunt trecute rapid cu vederea dacă nu sunt monumentale.
- Uneori poți ajunge să muncești mai multe ore decât o făceai în mod obișnuit la birou, când poate la ora 17:00 ”rupeai ușa”.
- Se poate ajunge în situația în care să nu te avantajeze separarea de colegi și șef. Uneori lucrul în echipă poate aduce mari beneficii. Și lipsa de socializare are repercursiuni. Dacă pentru unii este ”vis” și pot lucra de oriunde, pentru tine poate este un regres.
- Poate fi un dezavantaj pentru noii angajați fără experiență. Este mult mai dificil să faci o inducție sau instruire corectă la distanță. De asemenea, angajații de top dacă își permit un extra job îți pot ”sufla” locul mult visat dacă nu ai experiență. Nu poți concura niciodată cu cineva care știe deja ce are de făcut.
- Dacă nu ești o persoană organizată, poți deveni leneș. Poți ajunge să pierzi nopțile pentru că nu te simți controlat și să nu mai dai randament. Astfel, rămâi în urmă și nu te mai încadrezi în termenele stabilite pentru livrarea muncii tale.
Și nu numai asta, dar…
- Intervine comoditatea și riscul afectării sănătății fizice și mintale. Lucrul de acasă te poate face să devii comod, să nu te mai ridici de pe scaun, să fii trist și anxios. Îți poate afecta astfel și vederea sau poate coloana vertebrală. Telemunca te poate deconecta de oameni și te poate izola încet și sigur de prieteni și familie. Uneori poate fi nevoie de ajutorul unui psiholog pentru a ieși din această stare.
Așa cum este și firesc, pentru unele persoane telemunca poate fi un avantaj, iar pentru alte peroane un dezavantaj. Tu ce ai alege dacă ai avea posibilitatea să lucrezi de acasă? Sper că ai găsit acel echilibru pentru a fi inspirat și fericit cu ceea ce faci! Lasă-ne opinia ta în comentarii!
După această perioadă de pandemie în care am fost nevoiți să lucrăm de acasă, telemunca a rămas pentru mine o posibilitate de a adopta și o altfel de abordare a muncii cu avantajele și dezavantajele care decurg dintr-o astfel de decizie
Ce avantaje am din telemuncă?
Am câstigat 2 ore în plus pe care le petreceam în trafic pentru deplasarea la și de la job
Câștig timp, evitând întreruperile neprogramate ale colegilor
Am un randament mai bun atunci când mă ocup de o lucrare, mă concentrez mai bine
Mi-am personalizat biroul așa cum mă simt eu confortabil
Am posibilitatea de a face un power-nap care să îmi permită să lucrez mai departe cu randament
Nu sunt nevoită să ma trezesc mai devreme de 7:30 ceea ce pentru mine este un mare avantaj de energie pentru parcursul zilei
Reversul medaliei….. munca de acasă a venit la pachet pentru mine și cu dezavantaje
Deconectarea de echipa cu care lucrez, care îmi dă senzatia că scap controlul
Ruperea de anumite informații legate de echipă, nefiind prezentă
Nu mai simt energia echipei și nu mai văd direct raporturile dintre membrii
Se produce un amestec riscant între timpul personal și cel profesional
Stresul din plan familial se reflectă în cel profesional și invers
Anumite task-uri nu se pot rezolva de acasă, fiind nevoie de prezența mea la job