Cum să te pregătești pentru un interviu de angajare

Salut, vreau să vin în ajutorul tău, cititorule!

Fie că ai experiență în piața muncii, fie că nu, todeauna este bine să ne actualizăm cu cerințele din această zonă și să fim pregătiți atunci când mergem la un interviu. Am scris acest articol tocmai din prisma faptului că tot mai multe persoane, care își caută un loc de muncă, nu își fac CV-uri sau nu își actualizează CV-urile și vin nepregătite pentru discuția cu angajatorul. Din această cauză mulți tineri întâmpină astăzi dificultăți în a-și găsi un job, iar una dintre credințele acestora este legată de faptul că angajatorii caută persoane care să aibă un minimum de experiență, lucru total eronat!

Primul pas pentru a participa la interviuri este să îți faci un CV reușit, bine structurat și care oferă claritate angajatorului.

Iată aici câteva site-uri unde poți descărca, gratuit, șabloane:

  1. eJobs
  2. Canva
  3. Novoresume
  4. CV Maker

Ce trebuie să conțină un CV?

1. Informațiile de contact

Aceasta secțiune trebuie să conțină numele complet, adresa de domiciliu, data nașterii, numărul de telefon și o adresa de e-mail. Evită să folosești adrese cu denumiri care nu prezintă credibilitate: musculosu@…ro, buburuza@….ro. Optează pentru o adresă care să conțină numele și prenumele tău.

Chiar dacă pentru tine nu pare relevant, la fel de important pentru un recrutor este și prezența, în CV, a unui fotografii, realizată în mod profesionist,  întrucât transmite o impresie mai „umană”, dar și utilă pentru a crea o primă imagine despre candidat. Evitați să atașați în CV o fotografie făcută în activitățile din timpul liber, ca de exemplu atunci când sunteți în parc, într-un bar, la sala de sport etc.

2. Obiectivul profesional

Stabilirea unui obiectiv profesional este absolut necesară pentru candidații care nu au experiență. Ai posibilitatea să convingi recrutorul că ești candidatul potrivit.

3. Istoricul profesional

Asigură-te că informațiile sunt în ordine cronologică, descrescătoare.

Să furnizezi date, locații și angajatori. Și nu uita să indici corect funcțiile detinuțe.

Oferă o scurtă descriere a realizărilor tale profesionale și încearcă să incluzi cuvinte de tip pozitiv: am realizat, am dezvoltat, am avansat, am coordonat, am creat, am reusit, am extins.

Ce faci în cazul în care nu ai experiență profesională? Atunci, este foarte important să evidențiezi acțiunile de voluntariat la care ai participat, stagiile de practică, activitățile în diverse asociații sau chiar proiectele personale pe care le-ai dus la bun sfârșit.

3. Abilități și competențe dobândite

Cele mai căutate de către recrutori sunt: abilitățile de comunicare, spiritul de echipă, spirit de inițiativă, de adaptare la nou, flexibilitate, capacitatea de a soluționa probleme, competențe și aptitudini de utilizare a calculatorului.

Nu în ultimul rând angajatorii caută și existența abilităților personale, prin care interacționezi cu cei din jur, care te ajută să te exprimi.

4. Pasiuni și interese

Este cea mai bună metodă de a te pune în valoare! Chiar dacă pentru tine nu pare relevantă această etapă din CV, pentru angajator este și poți aborda subiecte de interes:

Cititul – Interesul pentru cărți demonstrează că ești o persoană, care caută în permanență metode de a-și îmbunătăți cunoștințele în diverse domenii.

Voluntariatul – Acesta demonstrează că ești o persoană empatică, care vrea să ofere suport comunității sau o persoană dornică să contribuie la o schimbare pozitivă în viața sa.

Cântatul la un instrument musical, Șahul – Cu siguranță că aceste pasiuni demonstrează multă răbdare și putere de concentrare.

Sportul – demonstrează voință și perseverență.

Alte pasiuni pot fi relevante în abilitățile și competențele care fac referire la job, așa cum sunt pasiunea pentru fotografie sau scris

Recomandări/ Referințe

La fel de important este de specificat în CV dacă aveți referințe din partea altor angajatori, deoarece acestea sunt apreciate de către recrutor ca o garantie că informatiile prezentate de către candidați reprezință dovada competențelor din CV.

Alocați-vă, pentru fiecare job enumerat, un spațiu cu persoanele de la care ați obținut acordul și sunt dispuse să dea o recomandare. Aceste referințe sunt foarte importante pentru noi, mai ales în recrutarea de manageri sau coordonatori.

Felicitări, acum nu-ți mai rămâne decât să îți cauți un job!

Ai văzut jobul potrivit, ai aplicat și ai fost sunat. Sună bine, așa-i? Însă abia acum începe adevărata provocare.

E firesc să ai emoții, ele există, mai ales dacă îți dorești foarte mult să obții locul respectiv de muncă. Ideea este să-ți dai voie să le simți, să le gestionezi într-un mod sănătos și să le transformi în ceva constructiv.

Să faci un scurt research despre compania respectivă, lucru ce te va ajuta să îți pregătești câteva întrebări „smart”.  Încearcă să înțelegi care este afacerea, ce valori promovează și ce mediu de lucru creează. Bineînțeles, poți pune aceste întrebări și la momentul interviului, dar e ideal să mergi deja pregătit.

Pregătește-ți ținuta potrivită pentru un astfel de moment, pentru că nu este cazul să neglijezi acest aspect, doar știm cu toții că hainele sunt oglinda noastră. Așadar, îmbrăcămintea, părul, machiajul, accesoriile, dar și mișcările corpului spun foarte multe despre tine. Angajatorii acordă atenție acestui aspect și la fel ar trebui să faci și tu.

Prezintă-te la ora stabilită la interviu, ideal ar fi să ajungi chiar mai devreme. I-ați un timp de rezervă și asigură-te că alegi transportul potrivit pentru a ajunge în timp util.

Când, în sfârșit, a sosit momentul așteptat, chiar și cu ceva emoții inevitabile, poartă cu încredere un zâmbet prietenos și o atitudine deschisă. Lasă-te surprins, s-ar putea să ai o experiență plăcută! Nu uita, ATITUDIEA este IMPORTANTĂ!

Lasă-ți emoțiile de-o parte, încurajează și tu dialogul și fii deschis în a oferi cât mai multe informații relevante.

Poziționează-te ca un partener de discuții pentru că nu ești la un examen, nu există răspunsuri corecte sau greșite.

Folosește un limbaj familiar, nu unul foarte formal, însă evită expresii de genul „a fost mișto proiectul ăla”, „măi nene”, „îmi doresc un job finuț” sau nu-ți vorbi de rău foștii angajatori penru că le vei da impresia că la rândul lor vor fi vizați de același comportament.

Fii politicos, ascultă și nu întrerupe când interlocutorul tău îți vorbește! Urmărește cu atenție fiecare întrebare, iar dacă ai neclarități, întreabă sau cere detalii la rândul tău.

Fii mereu sincer în răspunsurile tale! Orice încercare de a disimula realitatea se va observa ușor de către un recrutor cu experiență.

Pregătește-te să răspunzi la un set de întrebări, unele destul de incomode, de aceea este esențial să „cercetezi terenul” înainte de a ajunge la interviu să faci o prospectare cu cele mai întâlnite întrebări și să-ți pregătești o „listă” cu posibilele răspunsuri. Nu există o rețetă standard de desfășurare a unui interviu, așa că te îndemn să-ți exersezi flexibilitatea și să te aștepți chiar și la întrebări la care poate că nu te-ai gândit acasă.

Vreau să vin în ajutorul tău cu posibile întrebări pe care le poți primi la interviu:
  1. Ce știi despre firma noastră?
  2. De ce ești potrivit pentru acest job?
  3. Ce te-a determinat să aplici pentru acest post?
  4. Care sunt competențele, din anunț, în care te-ai regăsit?
  5. Care consideri că este task-ul, din descrierea jobului, care ți-ar ridica cele mai mari probleme și de ce?
  6. Ai obținut un rezultat profesional de care ești mândru? Care este acela?
  7. Ai întâmpinat la locul de muncă o situație care te-a pus în dificultate? Cum ai gestionat-o?
  8. Spune-mi despre un moment în care munca ta a fost criticată?
  9. De ce ai decis să pleci de la fostul loc de muncă?
  10. Ce crezi că trebuie să faci pe acest post, care sunt atribuțiile esențiale?
  11. Ce-ți dorești de la acest job? 
  12. Cu ce salariu te-ai simți confortabil?
  13. De ce NU te-aș angaja?
  14. Care crezi că este cel mai mare defect al tău? 
  15. Care crezi că este cea mai importantă calitate a ta? 
  16. Ce te motivează, în general?

Dacă reușești să ții cont de sugestiile de mai sus vei merge mai pregătit și mai relaxat la următorul interviu pentru că ai deja o idee despre ceea ce va urma și nu te descuraja, pentru că nu există „candidatul ideal”! Va fi selectată doar persoana care se apropie cel mai mult de acest profil și care reușește să transmită într-o discuție mesajul corect și să afișeze atitudinea potrivită, adică bun simt, naturalețe și seriozitate.

Nu uita să menții o atitudine pozitivă pe tot parcursul interviului și să ai încredere în tine. În rest… multă baftă!

Dacă articolul ți-a fost de folos distribuie-l în lista ta de prieteni, iar nouă dă-ne un feedback cu parerea ta!

Lili Olteanu,

Specialist HR – Electric Masters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *