Una dintre valorile companiei Electric Masters este „evoluția”. De aceea, participăm des la webinarii, conferințe și cursuri pentru a căpăta perspective noi, pentru a progresa in cariera și pentru a deveni mai buni în ceea ce facem. Pe scurt, ca brand-ul Charisma să fie mereu charismatic.
Astfel, în data de 15 februarie am fost împreună cu încă trei colegi norocoși ca mine, în București la o conferință marca Andy Szekely.
Sa-ti spun cateva cuvinte despre el: Andy Szekely este autor, trainer și speaker în dezvoltare personală de mai bine de 22 ani. De-a lungul carierei sale, el a ajuns să împartă scena cu alte personalități de renume mondial precum John Maxwell, Robin Sharma, Martin Lindstrom, Bob Proctor, etc.. ( aici poți citi mai multe).
Evenimentul la care am participat s-a numit conferința 6C- Carieră, unde am avut oportunitatea de a afla „ tips & tricks” despre cum poți progresa in cariera. În rândurile care urmează am să-ți ofer câteva dintre aceste lecții.
Ce este conferința 6C – Carieră?
Această conferință face parte dintr-o serie dedicata diverselor aspecte ale vieții noastre și care sunt organizate de Andy Szekely. În viziunea sa, pentru a avea o viață armonioasă trebuie să progresăm în următoarele șase arii: corp, cash, conectare (relații interumane), carieră, creștere și contribuție (Leadership). Fiecare conferință corespunde unui anumit aspect din viața noastră.
Cele două abilități importante în orice carieră
Bănuieși care ar fi?
Fie că ești programator, doctor sau specialist în domeniul tău, aceste abilități te vor ajuta să poți progresa în cariera ta.
Prima abilitate este cea de a rezolva problemele (problem solving).
Nu există om sau vreo afacere care să nu aibă dificultățile sale. Dacă vei fi un bun rezolvitor, vei deveni un om indispensabil pentru locul de muncă la care te afli.
Am aflat si un mod în care să indentificăm și să definim problema : Adresează-ți următoarele întrebări:
- Care este simptomul?
- Ce anume o face să apară?
- Care este cauza problemei?
- Care este dimensiunea ei?
Odată ce ai definit problema, te poți apuca de conceperea unui plan prin care să o rezolvi. Si aici, am aflat ca e bine să găsești măcar 3 – 5 soluții pentru ea. De ce? Ei bine, atunci când mintea umană are o singură opțiune intră într-un blocaj. Dacă are două opțiuni, atunci mintea ta va fi într-o dilemă, lucru care s-ar putea să te întârzie în luarea unei decizii.
A doua abilitate importantă este cea de a fi un lider și de a influența oamenii. În viziunea lui Andy, liderul este persoana care gestionează energia unui grup către un scop comun. Nu trebuie să ai o funcție de putere pentru a fi un lider ci trebuie doar să conduci prin puterea exemplului și să nu acuzi, salvezi sau să te victimizezi.
Cum sa ajungi la obiectivul pe care ti-l propui
Foarte simplu: prin metoda RPM. Și nu se referă la rotațiile pe minut ale unui motor ci la o metodă pe care o poți aplica în orice proiect de carieră.
- R – Rezultat. Aici poate fi locul unde vrei să ajungi sau un anumit obiectiv pe care îl setezi.
- P – Proces. Reprezintă metoda la care apelezi pentru a atinge obiectivul produs și resursele pe care le ai disponibile.
- M – Măsurare. Folosește întodeauna KPI (key performance indicators) sau indicatori de performanță, mai pe românește.
Si ca sa intelegi mai usor , iata exemplul pe ți-l ofer:
Să spunem ești un om de vânzări și vrei să crești vânzările tale cu 20% (R). Metoda pe care o poți folosi este să cauți pe internet clienți potențiali (P).
Îți poți seta ca KPI-uri să contactezi 100 de persoane, dintre care să obții 20 întâlniri și să obții 5 comenzi. La final, măsori să vezi în ce măsură ai ajuns la rezultatul dorit (M).
Andy a avut și câțiva invitați la conferință, oameni de afaceri și antreprenori de succes din Romania. Spusele lor au fost pline de idei și înțelepciune, iar cele mai importante sunt cele care de fapt ne învață că trebuie să ne schimbam mentalitatea pentru a putea progresa in cariera.
Dragoș Anastasiu
Pe Dragoș Anastasiu sigur îl știi din emisiunea Arena Leilor și din alte interviuri (despre el poți citi mai multe aici), care a vorbit despre proactivitate.
În viziunea sa, ca popor ne așteptăm întotdeauna ca altcineva să facă ceva pentru noi. „Să se facă autostrăzi, să se dea salarii mai mari, etc.”, și de aceea trebuie să acționăm noi dacă vrem să se schimbe ceva.
„Au oportunități mari persoanele care acționează față de cei care așteaptă ca lucrurile să se schimbe”.
Cristian Onețiu
A urmat apoi la microfon Cristian Onețiu. El este un antreprenor, autor și business advisor. În anul 2019 a fost votat ca fiind „antreprenorul care inspiră cel mai mult”, conform unui studiu realizat de EY Romania. Poți citi mai multe despre el aici.
Cristian ne-a vorbit despre ce înseamnă să ai curajul de a face anumite lucruri.
Ca o sinteză, sunt câteva lucruri care te stârnesc să acționezi indiferent de ce ai ales să faci în carieră este:
- Stima de sine. Putem obține o stimă de sine bună dacă ne îngrijim de imaginea noastră, avem încredere în noi și ne respectăm
- Credința că valorăm mai mult decât ne percepem în prezent
- Munca pe care o depunem, mai ales când muncim din greu
- Iubirea pentru persoanele apropiate
Cristian Onețiu ne-a vorbit despre cum este el „cel mai sărac dintre cei bogați” și de ce preferă acest lucru. Principalul motiv este pentru a putea învăța de la alte persoane mai bune.
Andreea Roșca
Andreea Roșca este un jurnalist, scriitor și antreprenor, cunoscută pentru proiectul „The Vast&The Curious” – proiect de interviuri ce explorează rețetele succesului din companiile construite de antreprenori români.
Andreea i-a luat defapt un interviu lui Andy, după cum este firesc unui jurnalist, despre cum poți progresa in cariera si să faci lucrurile cu „măiestrie”.
Pe scurt, lucrurile principale care te duc acolo sunt:
- „a fi un stejar și nu un broccoli” – Un broccoli ajunge să fie cules în trei luni, iar un stejar ajunge la maturare între 20 și 40 ani până să ofere o ghindă viabilă. De aceea, trebuie să gândim pe termen lung.
- Să experimentăm
- Să ne setăm obiective de perfecționare și de învățare
- Să nu ne justificăm dorințele
- Să ne înconjurăm cu oameni care au reușit în ceea ce ne propunem noi să întreprindem
- Să te gândești la ce vrei să faci și la cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Dacă vrei să continui după ce te-ai gândit, continuă.
Totul s-a desfălurat într-o atmosferă plăcută cu toate că a fost intensă, am cunoscut oameni noi și inspirați, iar pentru mine (Mihail) a însemnat un moment de „Aha” în care mi s-au pus în funcțiune rotițele din cap pentru a progresa in cariera și de a ajunge un stejar înalt și solid.
Ce a însemnat această conferință și pentru ceilalți colegi care m-au însoțit?
„A fost o experiență plăcută pentru mine, Andy a fost foarte energic și a reușit să mă țină captiv până la finalul conferinței. Din tot ce am învățat nou, cred că voi aplica tehnica RPM atunci când voi mai avea diverse proiecte de realizat”. – Victor
„Mi s-a părut o conferință antrenantă. Cea mai importantă lecție pentru mine a fost cea de a încerca să găsesc singură o soluție înainte de a cere ajutor. Incerc intai să aplic solutia si sa vad daca rezolv problema si abia apoi le arăt celorlalți colegi ce am făcut și lucrăm să îmbunătățim rezultatul.” – Nicoleta
„Am mai participat la alte 2 astfel de conferințe și mi-am reamintit o parte din temele discutate. Dar ce am realizat este cât de mulți oameni au nevoie de un ghid pentru a își îndeplini aspirațiile profesionale și de un impuls. Eu personal, după conferință, am mai multă încredere că pot duce la bun sfârșit un proiect.” – Anca
În încheiere, vreau să te întreb ce sfat ți s-a părut util? Lasă-mi un comentariu. De asemenea, suntem în căutarea unor coechipieri care vor să ajungă la „măiestrie”, vrei să ni te alături?
Dacă vrei să devi un ștejar alături de noi, trimite-ne cv-ul la personal@charismatrade.ro